Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΟΠΗΓΗΣ

Ο  Άγιος Ιωάννης είναι εκκλησία που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του χωριού στην πλαγιά του Ερυμάνθου, χρονολογείται από το 1884, και γιορτάζει κάθε χρόνο στις 29 Αυγούστου με μεγάλη προσέλευση προσκυνητών της ευρύτερης περιοχής!

                                                (Αγιάννης και Σκλαβογιάννης)
Στα Νότια και σε μικρή απόσταση από τη Χρυσοπηγή στα ριζά του βουνού, βρίσκεται ο Αγιάννης, ο πολιούχος και προστάτης των κατοίκων του χωριού. Πολύ παλιά εκκλησία που έχει αντέξει στη φθορά του χρόνου και διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση.

Στην ουσία είναι δύο ναοί στον ίδιο χώρο. Ο παλαιός μικρός ναός που ο χρόνος κατασκευής του είναι άγνωστος και ο νεώτερος περικαλλής ναός που στο υπέρθυρο της εισόδου του αναφέρεται χρονολογία κτήσης 19 Αυγ. 1884, αποτελούν τον Ναό του αποκεφαλισμού του Ιωάννου του προδρόμου.

 Ο συνδυασμός, του πολύ παλιού και του νεώτερου στη γραφική τοποθεσία που βρίσκονται, προκαλεί το θαυμασμό και το θρησκευτικό κίνητρο των προσκυνητών, που παρατηρείται αυτή η κοσμοσυρροή στη μνήμη του Αγίου στις 29 Αυγούστου κάθε χρόνο.
 Οι Τούρκοι κατακτητές πάντοτε κατέστρεφαν αυτά τα εξωκκλήσια γιατί τα θεωρούσαν αποθήκες πολεμικού υλικού του επαναστατημένου γένους των ραγιάδων. Όμως, το παλιό αυτό εκκλησάκι του Αγιάννη, όπως αναφέρει η παράδοση, κάποτε που προσπάθησαν οι Τούρκοι να το κατεδαφίσουν, δεν τα κατάφεραν επειδή υπήρξε μεταξύ τους διχογνωμία και αρκέστηκαν μόνο να βγάλουν με τα ξίφη τους τα μάτια των αγίων από μερικές τοιχογραφίες.

 Κατά την αναχώρησή τους από τον Αγιάννη και σε κάποια απόσταση, στη θέση Σκλαβογιάννη, η φιλονικία κατέληξε σε εμφύλια διαμάχη και αλληλοσκοτώθηκαν. Είναι όλοι θαμμένοι λίγα μέτρα πιο πέρα  στη θέση Τουρκόμνημα (υπάρχει το τοπωνύμιο). Ο Άγιος, λέγεται, έκανε το θαύμα του.!        

4 σχόλια:

  1. ΓΕΙΑ ΣΑΣ, ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ, ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΘΑ..... ΤΟΛΜΗΣΟΥΝ!!!
    ΧΑΙΡΕΤΩ,
    ΝΙΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. " Ο οργανισμός που επιβιώνει καλύτερα στη φύση,
    δεν είναι ο ισχυρότερος,
    αλλά αυτός που προσαρμόζεται καλύτερα στις αλλαγές"
    Κ. Δαρβίνος

    ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ ΜΑΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ!!!
    ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ ΚΙ ΕΓΩ! ΊΣΩς Η ΕΠΑΦΗ ΜΑΖΙ ΣΑΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!

    ΝΙΚΟΣ,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Build something
    to change the world!!!

    Δημιούργησε κάτι
    Να αλλάξεις τον Κόσμο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή