Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018

ΟΙ ΝΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΔΥΝΑΜΗ, ΦΩΣ!

Οι νέοι πόσο μάλλον οι έφηβοι, είναι εκ φύσεως ιδεολόγοι και οραματιστές, έχουν ισχυρή θέληση και πάθος, διακρίνονται για την αποφασιστηκότητα και τον δυναμισμό τους, για τις κοινωνικές τους ευαισθησίες, πιστεύουν σε υψηλές αξίες και ιδανικά, δεν λειτουργούν με γνώμονα τον ωφελισμό, έλκονται από τις καινοτόμες ιδέες και είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με τις νέες τεχνολογίες!

Πολλά τα θετικά τους χαρακτηριστηκά και σε αυτά θα πρέπαι να εστιάσουμε! Ο καθένας από το μετερίζι του. Είτε ως κηδεμόνες, είτε ως δάσκαλοι και παιδαγωγοί αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά θα πρέπει να τα κεφαλαιοποίσουμε και ως λαός να τα εισπράξουμε. Ας επενδύσουμε, επομένως, και μια φορά σε κάτι που έχει πραγματική αξία, στον ανθρώπινο παράγοντα! Όμως, τι ακριβώς συνεπάγεται η υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης? Υπάρχουν τρεις βασικές προύποθέσεις για να οδηγηθούμε στην επιτυχία!
Πρώτα και κύρια θα πρέπει να ενδυναμώσουμε τους νέους μας προσφέροντάς τους όλα εκείνα τα πολύτημα εκπαιδευτικά εργαλεία που έχουν ανάγκη ώστε πραγματικά να προοδεύσουν!


Η διαμόρφωση μιας εκπαιδευτικής κουλτούρας που θα αναπτύσει ικανότητες και δεξιότητες , η ανάπτυξη συνεργατικού πνεύματος, η εμβάθυνση στις τέχνες και τις επιστήμες και η εξοικείωση με το πολυπολιτισμικό περιβάλλον αποτελούν μόνο μερικά παραδείγματα μιας πιστικότερης εκπαιδευτικής προσέγγισης.

Παράλληλα, και ερχόμαστε στη δεύτερη βασική προυπόθεση, οφείλουμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας κίνητρα για περαιτέρω προσωπική ανάπτυξη, ολοκλήρωση και θετική στάση ζωής.Για να γίνει αυτό θα μπορούσαμε σε κάθε μας πράξη και δραστηριότητα να προσδίδουμε πνευματικότητα και ουσία!

Με αφορμή την καθημερινότητα, θα πρέπει πάντα να βρίσκουμε την ευκαιρία ώστε να ενσταλάσσουμε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες όπως είναι η αγάπη και ο σεβασμός στον άνθρωπο και στη φύση, η αίσθηση ευθύνης προς το συνάνθρωπο, η δικαοσύνη και η ισότητα.

Τέλος, εξίσου σημαντική προϋπόθεση είναι η διατήρηση ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με τη νέα γενιά.
Η επικοινωνία γενικότερα πρέπει να είναι αμφίδρομη και αποτελασματική και να γίνεται αφορμή για ανατροφοδότηση σε νέες ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις.
Άλλωστε ΄Μαθαίνουμε καλύτερα Μαζί", αυτό ισχύει για όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής και της καθημερινότητας!


Οι νέοι μας! 
Να λοιπόν η δίοδος διαφυγής προς ένα καλύτερο αύριο! Το θέμα είναι να αδράξουμε την ευκαιρία, να λάβουμε μέτρα και να κρατήσουμε το μέλλον στον τόπο μας! Δεν έσβησε η ελπίδα για τη χώρα μας. Ας το ξανασκευτούμε....
Η νέα γενιά δεν έχει πει ακόμη την τελευταία της λέξη!

Πηγή: Europalso magazine (Αύγουστος 2018)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου